Artistry

Temat: Świsty i duszenie dwulatka
jully, a może wyeliminujcie infekcję bakteryjną robiąc badanie crp z krwi? Czy to jest to badanie? http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ko_C-reaktywne Nie jestem za dobra w chorobach bo na szczęście nie są u nas częste. Hugo raz brał antybiotyk, bo miał zapalenie ucha, więc nie zastanawiałam się nad badaniami, bo wydaje mi się normą antybiotyk przy silnym zapaleniu ucha.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65683



Temat: Problem z leukocytami i granulocytami
... tym sie nie martw. Najważniejsze, że inne parametry krwi są w normie (płytki, hemoglobina). Ja bym powtórzyla badania krwi, dołożyła do tego jeszcze CRP (ocena stanu zapalnego), oczywiście koniecznie ocena węzłów...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65907


Temat: Skoki temperatury u "świeżego" przedszkolaka
Mam wyniki. Ani dobre ani tragiczne. Tzn. białaczki na pewno nie ma , leukocyty w normie, płytki krwi też, kreatynina i diastaza we krwi też w normie. Przepraszam za moją schizę na punkcie nowotworów u dzieci. I to by było na tyle jeśli chodzi o wyniki bez zarzutu. CRP i OB są podniesione: 36 i 34 kolejno wynoszą. Do tego anemia z ... badań ASO, bo kłuć ją drugi raz byłoby przykre, wróciła cała zapłakana Eta dzięki za priva, to mi przypomina jak u Julki szukałam ponad pół roku przyczyny bólu brzucha, wykonaliśmy wszystkie możliwe badania łącznie z USG, gastroskopią i biopsją jelita i nic nieprawidłowego nie znaleźliśmy, a brzuch regularnie boli do dzisiaj.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51977


Temat: Skierowanie na badania
przepisaniem antybiotyku zleca się badanie krwi. W maju byliśmy w Norwegii. Miłosz tam się rozchorował. Objawy b. podobne do tych teraz (tylko gorączka 39 - 39,5). Na miejscu badanie CRP, wynik...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=27139


Temat: Gorączka i nic więcej.
umiejscowiły się w szpiku kostnym dlatego poza gorączką nie było innych objawów zewnętrznych. Dopiero badanie krwi wykazały, że coś dzieje się w szpiku. Był zbyt niski poziom płytek krwi. Oprócz tego podwyższone CRP i OB. Córka znalazła się w szpitalu. Podawany ma antybiotyk dozylnie. Na szczęscie powtórne badania były już prawie w normie i jutro córka wraca ze szpitala . Dobrze, że...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=47735


Temat: Wyniki moczu (erytrocyty) - prośba o interpretację....
... i wyługowane - 3-5 wpw. Poza tym wszystko w normie. Czytałam, że powyżej 2 to niedobrze (( Powtórzyć badanie? Dodam, że robiłam też posiew - wynik ujemny, oraz CRP z krwi...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=7328


Temat: Moja chlamydia...
więc nie wiem czy coś się zmieniło. Stale odkładam badania bo boję się że będę nie za ciekawe i znowu się będę nakręcać.
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=718


Temat: Moja historia-prosze opomoc
ogolne badania krwi. Jedyne badania ktore wyszly mi poza norma to czasami podwyzszone OB i CRP (ale nie zawsze) i duzo powyzej normy badania na chlamydie pneumonie i mycoplazme pneumonie. Moj wynik to 174 w klasie IGG (- dodatni norma 21.9) i IGM 0.46 ujemny; mycoplazma pneumonia 76.89 (dodatni - norma 21.90), w klasie IGM ujemny. Czy ktos moze mi powiedziec, czy ... czy to chlamydia i mycoplazma pneumonia powoduja te wszystkie dolegliwosci. Mam identyczne objawy jak ty.Tylko ,że u mnie OB,CRP wychodzi zawsze ok.Wyniki mam podobne w chlamydi pneumoniae .Od czterech lat bóle...
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=343


Temat: Nowotwór - widmo?
12,3 (norma:5,7-8,3) AST 62 (10-34) ALT 69 (6-44) ALP 172 (35-104) Co oznaczają te 3 skróty powyzej?????? glukoza 7,4 (3,9-5,5) crp ultraczułe 34,83 (<5) Czy te odchylenia od normy mogą być...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1012


Temat: Powiększony WĘZEŁ PRZY UCHU
Witam ponownie Oto moje wyniki badania ultrasonograficznego: "Tarczyca w normie USG. Ślinianki przyuszne i podżuchwowe w normie USG. Poniżej prawego kata żuchwy węzły chłonne 7-11mm, poniżej lewego kąta zuchwy węzły chłonne 8mm, 9mm, 10mm. Wzdłuż tętnic szyjnych pojedyńcze węzły chłonne 7-12mm." Powtarzałam także badanie krwi CRP i wyszło 0,2. Stan podgorączkowy 37,2. Dziś już za soba oczekiwana wizyta u laryngologa, który stwwierdził...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1367


Temat: podwyższone crp w ciązy
a może zastanów się nad zmianą lekarza ; bo takie krwawienia nie są normą i powinno coś się z nimi robic, a nie tylko profilaktycznie dawac lekarstwa (antybiotyk), kobieta w ciąży ... ================================================================================ ================ Wskaźniki stanu zapalnego – CRP i OB. CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Norma: do 6,0 mg/l. W Polsce oznacza się też inny wskaźnik stanu zapalnego: OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy, jest to badanie niespecyficzne. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. Próbkę krwi umieszcza się w skalowanej probówce ustawionej w pozycji pionowej. Po godzinie odczytuje się wysokość osadu krwinek na dnie probówki. Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=60031


Temat: .:.:.:.:.:.LISTOPADOWE BRZDĄCE.:.:.:.:.:. 2 SETKA ;)
jak jej wbila igle i krew sciagala to sie smiala do mnie bo ja zagadywalam. pielegniarki byly w szoku hihi. Morfologia wyszla oki i badanie CRP to wyszlo w normie czyli stanu zapalnego nie ma. Pediatra powiedziala ze sluzowka dlugo sie wygaja wiec moze dlatego jeszcze te krwawienie a wazne ze hemoglobina wzrosla. wiec moze mniej traci krwi. Chociaz jak ja ostatnio przebieralam to zrobila kupe ze skrzepem krwi wystraszylam sie jak zwykle. mam nadzieje ze jutro nas przyjma jak powiem co i jak. moze sie zlituja Iwonka fryzure ekstra. ciesz sie ze...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=40808


Temat: Czy można jeść tylko mięso i przeżyć?
C-reaktywnego moga byc bardziej narazene na choroby ukladu krazenia, niz osoby z poziomem CRP w normie. 3. Chcialbym zwrocic uwage, ze oprocz moczu autor artykulu poswiecil takze 2 fiolki krwi, ktore...
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=1355


Temat: Wrzesień - część VII
menadko, przykro i z powodu stanu zdrowia Twojej Mamy. Niech się jednak trzyma zdrowo i nie da się! Trzymam za nią kciuki! Jestem chwilowo w domku Sama Bartkowi wykonano sporo badań ale nie podają żądnych leków, bo nie wiadomo na co . Gorączki nie ma. Miał robioną morfologię (lekka niedokrwistość), OB, CRP (podwyższone oba), mocz (w normie), coś na bakterie (nie wykazało zakazenia bakteryjnego), rentgen klatki i zatok-OK (podziwiam szkraba- poszedł sam na to badanie! Ja z brzuchem zostałam pod drzwiami), usg brzuszka (OK, tylko znaleźli jeden powiększony węzeł chłonny). Czekamy na wyniki z dzisiejszej krwi. Ma podejrzenie wirusówek jakichś i badają krew w kierunku mononukleozy i cytomegalii (?jak dobrze pamiętam?)- wirusidła. I wiecie, niech to nawet będzie to- wyleczymy i będziemy się brac na podreperowanie odporności! Ach, jutro jeszcze badanie laryngologiczne, i może wypuszczą go na przepustkę do poniedziałku- a wtedy powtórka- krew. I być może konsutacja kardiologiczna (chociaż lekarka powiedziała, że żadnych szmerów nie słychać, ale co tam- nie zaszkodzi pewność, że z serduchem jest OK. Biedny Barti, bardzo przeżywa pobieranie krwi z żyły Jak miał zawsze pobieraną z paluszka to przyjmował to ze...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39189


Temat: Pytania z egzaminu
Pytania (rząd I): 1. Badania diagnostyczne w zakażeniu WZW C. 2. Badania diagnostycze w chorobach pasożytniczych krwi. 3. Wymień parametry opisujące równowagę kwasowo- zasadową. 4. Hemoglobina glikowana HbA1 i HbA1C. 5. Badania diagnostyczne w zespole wykrzepiania wew/naczyniowego (DIC). 6. Prawidłowy leukogram u osoby dorosłej. 7. Diagnostyczne zastosowanie prokalcytoniny. 8. Niedokrwistość megaloblastyczna - morfologia + leukogram. 9. HDL cholesterol - ryzyko zachorowania na miażdżycę (wartości). 10. Mioglobina, CK-MB, troponiny - diagnostyka zawału serca (wartości i ich rozkład w czasie). 11. Aniony resztkowe i ich wartości. 12. Badania laboratoryjne w kłębuszkowym zapaleniu nerek. 13. Parametry pmr w zakażeniu gruźliczym. 14. Badania w zatruciu CO. 15. Diagnostyka enzymatyczna zapalenia trzustki. pytania rzad II 1) diagnostyka pasozytow przewodu pokarmowego 2)niedokrwistosc w niedoborze zelaza 3) dobor badan w odmiedniczkowym zapaleniu nerek 4) cecy plynu m-r w bakteryjnym zapaleniu opon m-r 5) badania laboratoryjne w trombofilii 6) diagnostyka serologiczna wzw-a 7) enzymy zawalu miesnia sercowego i ich zmiany w czasie LDL- cholesterol-normy 9) roznice w leukogramie nowordka i doroslego 10) badania w zatruciu parcetamolem 11)bialko CRP i jego znaczenie w diagnostyce 12) peptydy natriuretyczne i ich rola 13) profil dobowej glikemii 14)...
Źródło: lek2005.fora.pl/a/a,708.html


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ... ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE FORMY 0,0% KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE. EPIKRYZA: Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st. Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu. W...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: rak trzustki przezuty do wątroby
Moj tato(43 lata) w listopadzie 2009 trafil do szpitala bo był żółty. po 2 tygodniach operacja. guz na glowie trzustki. zostal wyciety, operacja sie udala. wynik badania his-pat mówi o tym,ze ... stwierdza się. Trzon i ogon trzustki w normie. W wątrobie liczne(ponad 20) rozsiane ogniska hypoechogenne po ok 5-8 mm i pojedyczne 12mm- przemawiajace za meta. Reszta jest w normie wiec juz nie bede tego przepisywala. Skierowana tate na rozszerzone badania krwi:( z dnia22,02,2010) biochemia: kreatynina w surowicy 0,67[mg/dl] wartosci referencyjne: 0,70-1,20 bilirubina calkowita 0,78[mgdl] w.r 0,2-1,0 albuminy3,56[gdl] w.r 3,5-5 AST 30[IUl] w.r 10-34 ALT54 w.r 10-44 ALP Fosfaza alkaliczna 77 w.r 45-122 CRP U-czułe GFR 138,49 D-Dimery(ilosciowe 0,69 w.r do 0,5 IMUNOLOGIA: CA-19,9 2,64[IUml] w.r <39 MORFOLOGIA Z ROZMAZEM krwinki biale WBC 10,53 ... w.r 33-37 MCH 27,6 w.r. 27-31 RDW-SD46,8[%}RDW-CV 15,4[%] w.r 11,5-14,5 płytki krwi PLT 161 w.r 130-400 PDW 11,2[fl] MPV 9,8[fl] w.r 6-10 P-LCR 24,4 PCT 0,16[%] lekarz powiedzial,ze badania krwi sa dobre jak na wynik tego tomografu. Zlecil rezonans wynik wyglada tak: Stan po częściowej resekcji trzustki z powodu Ca, stan po CHTH. Pacjent nie współpracuje, badanie poruszone, trudne do oceny. Loża...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1060


Temat: reumatoidalne zapalenie stawów
Krew wyszła w normie, oprócz RF- był trzykrotnie podwyższony. Wstępna diagnoza RZS... No i pierwszy szok. Dostałam skierowanie do reumatologa. Lekarka na pierwszej wizycie pooglądała moje stawy, kazała się trochę pogimnastykować, przejżała wyniki i wstępnie stwierdziła że nie mam klinicznego obrazu RZS... Dostałam skierowanie na USG obu dłoni i na dodatkowe badanie krwi. Miałam anty-CCP ( ujemne ), RF dodatni, OB i CRP- bardzo niskie, przeciwciała ANA- ujemne. Zdjęcie USG wykazało w obu palcach wskazujących nadżerki, brak wysięków i zapaleń ścięgien. No i to przesądziło o diagnozie RZS... Dostałam leki MTX, Metypred, kwas...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=57335


Temat: Co mi jeste?
... poczekać i co ja mam robić, jakie jeszcze badania rozpisałam sie okrutnie ale może ktoś będzie umiał mi pomóc, bo też coś podobnego przeżył
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65093


Temat: mononukleoza?
Odebralam wyniki i zamiast swietego spokoju zamartwialam sie WBC 3,3 (norma od 5) RBC 4,25 HGB 11 (norma od 12) HCT 33,3 (norma od 34) PLT 179 (norma od 180) MCV 78,4 (norma od 80) MCH 26 (norma od 27) MCHC 33,3 RDW-CV 14,3% GR 54% LY 37,9% MID 8,1% rozmaz: granulocyty podzielone: 48% monocyty: 5% limfocyty: 47% Badanie moczu wyszlo dobrze. Przeczytalam te wyniki lekarce przez telefon, kazala przez tydz. podawac kinder biovital z zelazem, powtorzyc badanie i jesli wyniki sie nie poprawia wysle nas na konsultacje do hematologa. Przez 5 dni ... wyraznie nieswoj, wczesnie zasypial (kolo 18! jak nigdy). 4 dnia dowiedzielismy sie ze kolega z Michala grupy z przedszkola lezy w szpitalu z powodu mononukleozy. Nastepnego dnia powtorzylismy Michalowi badanie krwi: WBC 8,1 RBC 4,79 HGB 12,5 HCT 35,3 PLT 184 MCV 73,7 MCH 26 (norma od 27) MCHC 35,4 RDW-CV 16% GR 14,8% (norma od 42%!) LY 72,3% (norma do 49!) ... OB 17/42 CRP ujemne Odczyn Paula Bunell ujemny Ten ostatni odczyn to badanie na mononukleoze ale ujemny wynik nie wyklucza tej choroby. Rozmawialam z pania analityk ktora wykonywala rozmaz - powiedziala mi ze byl 'bardzo ciezki', trudno jej bylo zaklasyfikowac komorki, limfocyty bardzo powiekszone i podobne do monocytow. Wyczytalam ze w mononukleozie wystepuja bardzo charakterystyczne mononukleary we krwi - mozliwe zeby pani analityk ich nie rozpoznala? Przeczytalam lekarce wyniki przez telefon - nie jest przekonana ze to mononukleoza. Kazala powtorzyc badanie za kolejny tydzien. Michal czuje sie coraz lepiej - temp. w normie, ... czy jest zakazna przed wystapieniem objawow (chodzi mi o to czy Michal mogl sie zarazic od tego kolegi, ktory byl w przedszkolu przed wystapieniem objawow)? Jak bedziemy powtarzac badanie krwi chcialabym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46699









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed