Artistry

Temat: Rozstania i Powroty :)
melduję posłusznie co i jak było.Zaraz po przyjęciu mnie na oddział był wywiad z panią doktor- co mnie boli,gdzie jak często itd.Obejrzała wszystkie wyniki i prześwietlenia.Póżniej zrobili rtg-en stóp, dłoni i ... oraz ćwiczenia na barki i biodra w podwieszkach.W dalszym ciągu wyniki nie wskazują czy to jest rzs czy łzs. OB-w normie,białko ostrej fazy CRP-9,32,przeciwciała przeciwjądrowe w normie,Cos nie tak jest w przeciwciałach anty-CCP nie znam się wogóle na tym .Cytuję z wypisu:w surowicy wykryto metodą immunoenzymatyczną-Elsa przeciwciała igG anty-CCP 3 w stężeniu 250U. Wartości: <20U-wynik negatywny,20-39U-wynik niejednoznaczny,40-59U-wynik pozytywny, 60U-wynik silnie pozytywny.Wiecie coś...
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=95



Temat: Białko fazy ostrej (CRP)
Aktualnie czekam na pozostałe wyniki ze szpitala, ale wiem już np. że mam podwyższone białko fazy ostrej (CRP). Pani Dr wytłumaczyła, że to oznacza jakiś stan zapalny. W sieci wyczytałem, że...
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=181


Temat: Stalowa dama, czyli rzecz o aparatach
6 . Wartości dwucyfrowe wskazują na zakażenie bakteryjne , między 6 a 9 sprawa jest do dalszej obserwacji . Oczywiście inaczej będzie się interpretować CRP u noworodka , inaczej u ogólnie zdrowego dorosłego . U noworodka wartość rosnąca z <6 do 8-9 w ciągu kilku godzin sugeruje zaczynającą się infekcję , u dorosłego niekoniecznie , zresztą liczy się oprócz wyniku badania całość ... U nas nie ma co o tym marzyć . W laboratoriach oznacza się CRP inną metodą dlatego trwa to dłużej i i bierze się krew z żyły .
Źródło: forum.northandsouth.info/viewtopic.php?t=1085


Temat: Witajcie
Kolonoskopię robiłam w Certusie, bo korzystamy z usług Lux Medu. Wynik histo cytuję: Colitis chronica non classificata. Gastroskopia w porządku. Poza problemem z anemią inne wskaźniki jak tsh - w normie, mocz - w normie, fibrynogen aspat crp aiat białko - w normie. Ferrytyna ciągle na granicy normy 19, czasem 13. Dzięki za szybki odzew. [ Dodano: 07-12-2009 ]
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8752


Temat: jakie badania w remisji
czynnikiem zapobiegania kamicy nerkowej. Jak widać to raczej nie leki, ale uroda choroby. Co do badań kontrolnych to powinny być wykonywane w remisji, podwyższone a CRP i płytki krwi są dobrym predyktorem nachodzącego nawrotu. Taki wynik jest wskazówką do intensyfikacji leczenia, aby nie dpopuscić do pwłnoobjawowej wznowy. Było otym na dzisiejszej konferencji
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3334


Temat: Prosze o interpretacje wyników
Witam są to moje ostatnie wyniki z dnia 17/08/2009 Biochemia: Białko całkowite 72 g/l [64-83] Cholesterol 5.2 mmol/l stęż. zalecane [< 5.2] Żelazo 12,2 µmol/l [10.6-28.3] CRP 13.4 mg/l [0-5] Hematologia:...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8280


Temat: Moje wyniki krwi i moczu. Czy są dobre?
... - 37 U/l CRP 0.3 mg/l Amylaza w moczu 185 U/l Czy cos jest może nie tak? Bo do lekarza dopiero w środę idę i tak żyje w niepewności
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7423


Temat: rozszyfrowanie wyników morfologii - hhheeelp
Nie znam się w szczegółach, ale co poniektóre wyniki mogę wyjaśnić. Leukocytów masz za dużo, co świadczy o czynnym perocesie zapalnym. Hemoglobiny jest za mało co sugeruje lekką anemię. Wskazuje na to również obniżony hematokryt. Czerwone krwinki są za słabo nasycone hemoglobiną, to także, jak pamiętam, wskaźnik anemii. A sprawdzałaś poziom żelaza ? I poziom CRP ( białka c-reaktywnego)? Może warto ......
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=1109


Temat: S.ystem E.liminacji S.tudentów J.est A.ktywny
z kopyta. Więc może zrób szybko badania , zwłaszcza białko c- reaktywne i morfologię ? I pokaż je swojemu lekarzowi. Nie wiem czym cię leczy ale może trzeba bedzie włączyć sterydy...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=1359


Temat: Baardzo proszę o interpretację wyników ;)
Baardzo proszę o interpretację wyników ;)   Córka ma 2 latka i 8 m-cy. od dwóch tygodni jest słaba nie ma siły blada wogóle prawie nie je. poszlam z tym do pediatry ... Wczoraj odebrałam wyniki badań i nie są one wg mnie za dobre. Proszę o interpretację WBC 8.46 %NEUT 24,5 %LYMPH 63,1 %MONO 5,7 %EOS 0,6 %BASO 1,1 %LUC 5,1 #NEUT 2,07 ... pojedyńcze atypowe limfocyty Wapń 9,7 mg/dl glukoza 74,5 mocznik 10,4 ALT 31,0 AST 56,0 Żelazo 66,5 CRP <0,05 Mocz glukoza nieobecna bilirubina nieobecna ciała ketonowe nieobecne krew ujemny ph 6.0 białko...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=2863


Temat: LUTóWKI 2009
Ja pisalam io CRP, bo ja caly czas mam za wysokie (ok. 2,0). CRP, to tzw. bialko reaktywne i jego podwyzszony wynik oznacza stan zapalny w organizmie. Moja ginka i moj...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=175533


Temat: Moje wyniki
: morfologię pełną z rozmazami, OB, badanie moczu ogólne i bakteriologiczne, CRP, jonogram, badanie kału na obecność pasożytów i na krew utajoną. No i wyniki są takie z ostatniego tygodnia 25.06 ... PDW- 10.1 Leukocyty- 8.1tys/ul Limfocyty- 42.8% (3.5tys/ul) Monocyty- 7.5% (0.6tys/ul) Eozynofile- 0.7% (0.1tys/ul) Neutrofile+ Pałeczki- 48.1% (3.9tys/ul) Bazofile- 0.8% (0,1tys/ul) BADANIE MOCZU: Barwa- żółta Cięzar właściwy - 1.020 Białko w moczu ... moje życie ) Kał na pasożyty- czysty Kał na krew utajoną - czysty Alat- 21 U/l CRP 6 mg/l Jonogram obecnie już prawidłowy przedtem brakowało mi troche potasu To są wyniki...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6018


Temat: Rak (crohn) - psychicznie juz niemoge
powazniejszych chorób - crona etc ? usg brzucha - norma, enzymy wątrobowe norma. z tym moczem i białkiem to nie wiem ale nie mam zadnych bóli dzieki Bogu - jutro bede miał jeszcze jakies wyniki z mojej przychodni to podrzuce - dzieki za wasz czas i poswiecenie - naprawde to doceniam ze obcy ludzie potrafia bardziej i lepiej pomóc niz lekarz rodzinny...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=1134


Temat: Nudności
u mnie przy zaostrzeniu crp skacze do 100 lub podan 100 , w moczu jest mnustwo białka , i wszystkie wyniki są mega podwyższone
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=4605


Temat: Podwyższone OB
wiesz, odczyn biernackiego wskazuje na stan zapalny lub chorobe,ktora za miesiac moze byc juz tylko wspomnieniem. Jezeli obawiasz sie choroby, zapalenia itp, zrob badanie CRP (in. bialko c-reaktywne). Jest dokladniejsze niz...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=1651


Temat: zlewne poty, osłabienie, niska temp. przewlekłe infekcje
spisuj spisuj, czasem wynik w normie ale blisko granicy daje wskazówkę gdzie patrzeć. Prosze bardzo.. spisałem.. Krew była badana 4 razy (w ciągu kilku miesięcy), więc najpierw podałem ostatnie wyniki a nawiasach wczesniejsze wyniki. morfologia: WBC 6,91 tys. (wczesniej 6,32/ 6,9/ 5,0) norma 4-10 RBC 5,26 mln. (wczesniej 5,69/ 5,46/ 5,49) norma 4,5 -5,8 Hemoglobina 17,1 g/dl (wczesniej prawie identycznie) norma 14-18 ... 93u/l norma 24-204 hemoglobina glikowana 6,06 norma do 6,1 odczyn waalera rossego ujemny P-ciała przeciwjądrowe ANA - ujemny beta2 mikroglobulina 1,4 mg.l norma 0,8 - 2,20 (dwukrotnie badane wyniki identyczny) HIV - ujemny glukoza 108 norma do 110 bilirubina 0,58 norma 0,2-1,10 ALAt 54 norma do 41 Aspat 25 norma do 50 Białko CRP 0,5 norma do 5,0 FT3 3,72 norma 2,02-4,43 ... (badanie robiłem codziennie) wyniki na czco od 95 do 103 2 godz po jedzeniu 93 do 103 badanie moczu (robione 2 razy - wynik identyczny) ciężar właściwy 1,020 g/ml norma 1,015-1,025 pH 5,0 norma 5,0-7,0 barwa zółta przejrzystość - przejrzysty leukocyty, azotyny, białko, cukier, ciała ketonowe, urobilinogen, bilirubina, krew - nieobecne badanie mikroskopowe osadu moczu: nabłonki płaskie - poj w preparacie sluz ... w normie. EKG - w normie wymaz z gradła - bez bakterii, wychodowano florę saprofityczną Badanie RTG płuc (robione 2 razy październik 2009 i kwiecień 2010 - wyniki identyczne): "Płuca o...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4049


Temat: Prośba o inetpretacje wyników Patomorfologicznych
Witam, chciałabym Was prosić o pomoc w ocenie wyników. Mam 26lat, wzrost 177cm, waga 58kg. Od 2 lat mam problemy z jelitami, głównie dokuczają mi zaparcia, wzdęcia, cuchnące gazy, utrata wagi ... ból brzucha delikatnie poniżej pępka plus gorączka, wylądowałem na pogotowiu gdzie postawili mnie na nogi i zlecili szybko zrobić kolonoskopie i gastroskopie. Oto wyniki tych badań plus kilka innych: -Gastroskopia 10.2007 ... ujemny Morfologia krwi: Leukocyty 8,5 Erytrocyty 4,2 Hemoglobina 12,6 Hematokryt 36 MCV 87 MCH 30 MCHC 34,6 Płytki krwi 157 RDW-CV 13 PDW 12 MPV 9,80 P-LCR 25 OB 12 żelazo 12,5 CRP wyskoiej czułosci 0,840 Ferratyna 137,95 Badanie ogólne moczu: Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty pH 5,5 Glukoza negatywny Bilirubina negatywny Białko 1,0 mg/dl Azotyny negatywny Osad moczu: Nabłonki płaskie nieliczne Leukocyty 5-10 Erytrocyty swieże 3-5 Pasma śluzu d liczne Bakterie nieliczne ALT 42...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=9149


Temat: Morfologia krwi obwodowej
... jelit, niedoczynności tarczycy, chorobie Hodgkina. Wynik poniżej normy może się pojawić w ostrych infekcjach, ostrej gorączce reumatycznej, nadczynności tarczycy, ostrym zapaleniu płuc, stresie. •Eozynocyty (EOS) - zwiększenie ich wartości wywołują choroby...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3175









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed